• Slovensko (SLO)
 • Russian (RUS)
 • English  (EN)
 • Español (ES)
Zakaj Slovenija? PDF Natisni E-pošta
 • Zato, ker je Slovenija prelepa, gostoljubna in romantična.
 • Zato, ker je že v samem v imenu države Slovenije beseda ljubezen.
 • Zato, ker Slovenija ponuja nepozabna doživetja v dvoje.
 • Zato, ker poleg drugih slovenskih lepot lahko že v nekaj uricah doživite romantične Benetke.

 

 • Zato, ker ima Slovenija »zeleni Mediteran« - Slovenska obala, ki meri 46,6 kilometra, je poraščena z bujno vegetacijo. Tu je naravni rezervat z debelimi skladi laporjev in peščenjakov in z edinstvenim strunjanskim klifom, ki se dviga tudi do 80 metrov nad morjem in je najvišja flišna stena ob vsej Jadranski obali. Tu so Sečoveljske soline, omenjene že v 13. stoletju. Zaradi izjemno bogate naravne in kulturne dediščine so bile leta 1989 razglašene za krajinski park.

 

 • Zato, ker ima Slovenija »skrivnostni Kras« - Da ima kras dva obraza – enega nad in enega pod površjem -, sta "kriva" apnenec in voda. Na površju "ustvarjata" kraške vrtače, škraplje, izvire, udornine, jarke in polja (Planinsko, Cerkniško), pod površjem pa se razprostirajo številna brezna in kraške jame – pravijo, da je slovenski Kras košček najlepšega podzemnega sveta našega planeta. Tako je v Sloveniji več tisoč kraških jam in brezen, za turiste pa je urejenih in odprtih 20 zakladnic apnenčastih mojstrovin, ki jih ustvarjajo ponikalne kraške vode.

 

 • Zato, ker ima Slovenija »sončne Alpe« - Mogočne, a dostopne Julijske Alpe, turistično območje na atraktivnem, geografsko zaokroženem območju, povezujejo ponudbo štirih razvitih turističnih krajev: Bleda, Kranjske Gore, Bohinja in Bovca z dolino Soče. Večji del tega območja se nahaja v okviru Triglavskega narodnega parka, ki s 85 ha površine spada med večje naravne parke Evrope. Park na ozemlju visokih skalnih gora – Triglavom kot najvišjo goro Slovenije z 2864 m - in globoko vrezanih rečnih sosesk.

 

 • Zato, ker ima Slovenija »nasmejano Pohorje« - Okrog 1000 kvadratnih kilometrov veliko in z iglastim gozdom poraščeno Pohorje se glede na izhodiščne kraje razdeli na mariborsko in hočko, slovenjebistriško, konjiško-zreško, ruško, lovrenško in ribniško ter slovenjegraško Pohorje. Mariborsko in hočko, konjiško-zreško ter slovenjegraško Pohorje so zimsko-turistična področja, kjer so se razvila smučarska središča (Areh, Rogla, Kope); na mariborskem delu Pohorja so tudi tekme ženskega svetovnega pokala v alpskem smučanju.

 

 • Zato, ker je na 5. mestu po National Geographic raziskavi na svetu.

 

 • Zato, ker .. ....
 
Zemljevid Slovenije PDF Natisni E-pošta

 
Kako do Slovenije? PDF Natisni E-pošta
1. Z LETALOM
Slovenski letalski prevoznik Adria Airways z rednimi linijami povezuje glavna evropska mesta. Tako je Ljubljana povezana s Frankfurtom, Munchnom, Dunajem, Zurichom, Brusljem, Parizom, Londonom, Dublinom, Manchestrom, Amsterdamom, Kopenhagnom, Moskvo, Splitom, Sarajevom, Skopjem, Ohridom, Tirano, Tel Avivom, Podgorico, Prištino in Carigradom.
 

2. Z AVTOM
Deželo boste najbolje spoznali, če jo boste obiskali z avtomobilom. Vanjo boste vstopili na enem izmed mejnih prehodov na meji z Italijo, Avstrijo, Madžarsko ali Hrvaško, ali pa boste avto najeli v eni od izposojevalnic. Ceste in oznake ob njih so dobre, ob cestah pa so počivališča ter gostišča in hoteli za prenočevanje.

 

3. Z VLAKOM
S sodobnimi in udobnimi vlaki lahko po Sloveniji dosežemo skoraj vse za turiste pomembne kraje. Dobre so tudi povezave s tujino: v Slovenijo se lahko pripeljete z direktnimi vlaki iz Italije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške, Češke, Nemčije, Švice in Srbije. Prevozi z vlaki so udobni in poceni.

 

4. Z LADJO
Plovila, ki prihajajo iz tujine v teritorialno morje Slovenije, smejo pristajati le ob pomolih mednarodnih mejnih prehodov v Kopru in Piranu ter v Izoli (v sezoni). Po privezu plovila je treba plovilo, posadko in potnike prijaviti mejnim organom. Za to so potrebni naslednji dokumenti: dokument o lastništvu plovila, dokument o usposobljenosti voditelja za upravljanje plovila in osebni dokumenti potnikov, ki so na plovilu.

 
5. Z AVTOBUSOM
Iz sosednjih držav je mogoče priti v Slovenijo tudi z avtobusom. Lokalni avtobusni promet je dobro organiziran in razmeroma poceni. Vozni red in vse informacije so na spletnem naslovu.
 
Vreme PDF Natisni E-pošta
V Sloveniji je vreme v vseh štirih letnih časih drugačno. Poleg tega se tu srečujejo trije večji podnebni vplivi. V goratem svetu prevladuje ostro alpsko podnebje, obalna območja zaznamuje submediteransko, severovzhodni nižinski del države pa celinsko podnebje. Povprečne julijske temperature so nad 20° C, povprečne januarske pa okoli 0° C. Preverite, kakšno je trenutno vreme, da se lahko primerno oblečete in opremite.